Het opstarten van de vereniging

2015 06 16 120648Op 14 oktober 1974 kwamen op initiatief van de toenmalige schepen Joseph De Groote een aantal Heistenaars bijeen met de gemeenschappelijke belangstelling en bedoeling om een vereniging te stichten die tot doel had het volkseigen van Heist te bewaren.

Er werd een naam gekozen “Heyst Leeft”, wat inspeelde op de gedachte om de herinnering aan het vroegere Heist niet verloren te laten gaan.

Het idee voor de naam kwam van Pierre Vantorre, vader van de toenmalige secretaris Dany.

Het lokaal werd Café Oud België, in de volksmond bij Vostjes, bij Albert en Albertine.

De omschrijving “een vereniging voor het behoud van het Heistse volkseigen” duidt er opdat het geen specifieke vereniging zou worden voor en van heemkundigen en historici, maar van Heistenaars die bereid waren in de eerste periode na de fusie het volkseigen karakter van Heist niet verloren te laten gaan.

 

bestuur heyst leeftDe eerste aktiviteit

Bij “vostjes” in de keuken werd er regelmatig vergaderd en werd ook nagegaan hoe men best Heist aan bod zou kunnen laten komen. En in feite hadden wij geluk, want we bestonden amper, of we hadden reeds twee honderdjarigen in het vooruitzicht:

  • de kerk van Heist
  • Romanie Vanhulle

Wat kon er dan ook beter gedaan worden dan de koppen bijeengestoken om een grote tentoonstelling in te richten rond deze thema’s, en dit in de toen nog prachtige gemeentelijke feestzaal Ravelingen in de Kerkstraat te Heist?

Een fiere voorzitter en schepen Joseph De Groote schreef in het eerste drukwerkje van Heyst Leeft, gelegenheidsnummer uitgegeven op 27 april 1975 (dank zij de goede zorgen van de toenmalige secretaris Dany Vantorre), wat volgt:

100 jaar romanie vanhulleTer gelegenheid van onze honderdjarige Romanie Vanhulle richten wij een eerste tentoonstelling in en hopen daarmee veel mensen te bereiken die een binding hebben met het verleden en het heden van Heist. Ik ben fier gestart te zijn met een dynamisch bestuur en maak tevens van de gelegenheid gebruik om vele mensen te bedanken voor hun bijdrage en sympathie.

In de hoop dat dit initiatief door de bevolking goed zal ontvangen worden, betekent het wellicht een eerste stap naar een nog grotere interesse voor het wel en wee van Heist. De viering van Romanie Vanhulle wordt nog meer luister bijgezet door het eveneens honderdjarig bestaan van de Sint-Antoniuskerk. Maar in de eerste plaats wens ik, in naam van de vereniging, Romanie nog vele jaren in goede gezondheid en hoop dat 27 april één van de zonnigste dagen uit haar leven zal worden.

De aangekondige tentoonstelling werd een topper. Duizenden Heistenaars kwamen op bezoek, en in het bezoekersalbum noteerden we de meest lovende volzinnen.

Tijdens de tentoonstelling werden zelfklevers met de beeltenis van Romanie te koop aangeboden. Bestuurslid Cyriel Vantorre had met de medewerking van bestuurslid Francine Berens en secretaris Dany Vantorre, een diamontage gemaakt: “Heist, mijn geboortedorp”, wat ook bijzonder gesmaakt werd door honderden kijklustigen.

Het eerste tijdschrift

Op 11 december 1975 kregen de leden van Heyst Leeft nummer 1 van jaargang 1 van Heyst Leeft. Een gestencilleerd boekje bestaande uit zeven geplooide DIN A4-bladen, en een mooi kaftje.

Het is een aansporing om ook in 1976 lid te blijven (of te worden) van Heyst Leeft, en een presentatie van het programma:

  • een dia-wedstrijd omtrent Heist
  • een herinneringsbord voor de Oude Vuurtoren
  • een filmavond over Heist—Duinbergen (Cine Palace)
  • een dia-avond met DIA 75
  • een tentoonstelling rond volksspelen

20 jaar Heyst Leeft - Het opstarten van de vereniging

André Desmidt

Heyst Leeft
1994
01
002-003
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19