Een eerste jubileum

Maar 1984 is het jaar waarin viert de vereniging ook haar 10-jarig bestaan. Het was immers op 14 oktober 1974 dat Jos De Groote voor het eerst een aantal Heistenaars rond zich schaarde met als hoofddoel het behoud van het Heistse volkseigen te verzekeren.

Op 3 juni 1984 komt het bestuur samen rond de feesttafel in het Boerenhof. De plannen om een Heistse wandelroute uit te geven krijgen na vijf jaar wikken en wegen en werken eindelijk gestalte en dank zij de medewerking van enkele “Agences” wordt het drukwerk verspreid en de wandeling georganiseerd.

In het boekje van november 1985 lezen we voor het eerst het voorwoord van de nieuwe voorzitter Fernand De Backere. Hij kondigt een herschikking aan van het bestuur dat er voor de toekomst als volgt uitziet:

  • Voorzitter Fernand De Backere
  • Sekretariaat Nancy Creyf en Mia Oosterlinck
  • Penningmeester René Vlietinck
  • Ondervoorziter blijft Joseph Ackx
  • Leden: André Desmidt, Wilfried Desmedt, Georges Devent, Frans Dyserinck en nieuwkomer Bryan Utterwulghe.

Piere Vantorre, Dany Vantorre en Cyriel Vantorre beloven verder te werken buiten het bestuur.

Ondanks de vele suksessen had Heyst Leeft op bestuurlijk vlak een verward jaar achter de rug. Vandaar de uitspraak van Fernand De Backere: Een slecht jaar is geen slechte eeuw !“.

Op donderdag 28 november is er opnieuw een Avondje Heyst. Albert en Oscar Creyf vertellen over hun vader Vaatje Creyf, ondermeer bekend als de troubadour. Kurt Vlietinck treedt voor het eerst publiek op, en Jan Devlieghe toont ons zijn diamontage over Heist. Dany Vantorre presenteert zijn 8mm film “Heist 1960-1970”. Voor de leden kost een toegangskaart 40 fr en het dubbel voor de anderen.

In 1986 wordt het tijdschrift voor het eerst bedeeld via de postdiensten, wat ondermeer voor gevolg had dat er per jaar vier tijdschriftjes moesten verschijnen. Het lidgeld blijft 120 fr. Dit kan nu ook gestort of overgeschreven worden, maar natuurlijk nog steeds aan de bestuursleden betaald worden ook.

Er wordt ruime aandacht besteed aan het honderdjarig bestaan van het klooster O.L.V. Onbevlekt Ontvangen te Heist.

Na een dieptepunt telt de vereniging nu opnieuw reeds 340 leden. In het Boerenhof wordt voor het eerst een Festival van het Visserslied, mét Breughelmaaltijd ingericht. Pierre Vantorre geeft ons het dagboek van apotheker Maes. Het avondje Heyst wordt een topper met de concierge van het stadhuis Jules Engelrelst in de spreekstoel.

Maar 1986 blijft helaas ook in onze herinnering door het plotse overlijden van de heer Hubrecht Gobert, Gemeentesecretaris en bezieler van het Humorfestival Heist.

In 1987 wordt het lidgeld bepaald op 150 fr en viert de parochie Duinbergen haar 50-jarig bestaan, ondermeer met de uitgave van een boek.

Op 4 juli had het festival van het visserslied plaats, gewonnen door de Heistse visser Luc Demey.

albert deketelaereOp 5 september werd Alois Debuck 100 jaar wat uitgroeide tot een groot feest met tentoonstelling in het Boerenhof.

Tenslotte is er ook de viering van 50 jaar Nationaal Werk voor Kinderwelzijn en Victor Depaepe begint zijn reeks over het visserijprivilegie.

In 1987 overleden Georges Vermandel, die voor het laatst optrad in een Avondje Heist, en onze honderdjarige Alois Debuck (+091287).

In 1988 vieren de Heistse Klakkertjes hun gouden bestaansjubileum en speelt Sint Cecilia al 80 jaar.

Het is ook het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, en Heist Leeft doet een oproep om, ongeacht de gezindheid, toch voor Heistenaars te stemmen.

We betreuren het overlijden van pastoor Loncke en ere-vrederechter Albert Deketelaere.

Het bestuur wordt gewijzigd en als volgt samengesteld:

  • voorzitter blijft Fernand De Backere
  • secretaris wordt Marie-Christine Dezutter, in opvolging van Mia Oosterlinck..
  • Joseph Ackx blijft ondervoorzitter.
  • Bryan Utterwulghe wordt penningmeester.
  • Verder noteren we : André Desmidt, Joseph Loncke, Serge Voordecker, Frans Dyserinck, Edith Van Hecke, Ronny Engelreist en Marc Savels.

Op 3 juli woonden 250 mensen het derde festival van het volks- en visserslied bij ineens veel te kleine Schuur van het Boerenhof.

Laureaat van het festival werd Joost Grimmert uit Kortrijk.avondje heyst leeft

Het Avondje Heist was heel bijzonder, want niemand minder dan Jeannine Martony was er te gast, samen met het kinderkoor Rondinella en Kurt Vlietinck aan het orgel..

Heel wat oude bekenden werden op het podium geroepen.

In het vierde boekje van de 13e jaargang lezen we:

“1988 was een topjaar voor Heyst Leeft, met voor het eerst méér dan 500 leden, met een vernieuwing van het bestuur en met een zeer suksesvolle avond met Jeannine Martony en een overweldigend festival van het visserslied.”

1989 wordt voor Heyst Leeft een jubileumjaar (15 jaar jong).

Maar een zware domper op dit feestgebeuren zet het vergaan van de Uilenspiegel.

Het vissersmonument bestaat 25 jaar en daarrond wordt een grote tentoonstelling opgebouwd, en ook het plan opgevat om de namen van de gebleven vissers daar te vereeuwigen.

Uiteindelijk kon geen akkoord bekomen worden terzake met het Gemeentebestuur. We hebben alleen nog de zelfklever als herinnering.

Maar natuurlijk ook de herinnering aan de mooie optocht in aanwezigheid van Minister van Landbouw De Keersmaecker.

De tentoonstelling “Heist van vissersdorp tot badstad” liep van 12 tot 20 augustus 1989 en telde duizenden bezoekers.

Op 24 juni ging Heyst Leeft voor het eerst op reis, en wel naar Zierikzee.

bezoek zierikzeeNa kontaktname met de heer Schot uit Zierikzee, die er ook een goede gids was, kon de dag niet stuk en zagen vele oude Heistenaars voor het eerst hun geboortedorp!

De bus zat vol en iedereen vroeg om herhaling van dit initiatief.

Op 11 juni kwamen opnieuw heel wat zangers naar Het Boerenhof voor het vierde festival van het visserslied, wat grandioos gewonnen werd door Yvonne Leliaert met haar lied Ketelbinkie.

De Bakkersgasten werden laureaat voor eigen creatie.

In het kader van de heroprichting van de processie wordt een oproep gedaan tot de Heistenaars om alle herinneringen aan vroegere processies te verzamelen, met het oog op het opzetten van een tentoonstelling. 1989 was ook het jaar van het gouden jubileum van de vinkeniersbond “Koninklijke Vinkenmaatschappij Strand- en Duinzangers”, en het overlijden van Omer Pandaen, de laatste veldwachter van Heist.

vaandel olv ster der zee

1990 wordt ontegensprekelijk onvergetelijk door het stormweer in januari met de vernieling van de kerktoren... Maar er is meer. Op 10 maart is er de viering van het 15-jarig bestaan met wijding van een vlag geschonken door Kamerlid Manu Desutter en met als meter mevrouw Jo Walgraeve, voorzitter van de Nationale Arbeidsraad. Aan de hand van oude publicaties en heel wat foto’s wordt de oude processie in detail beschreven, en het plan opgevat om deze processie terug in te voeren, hoewel velen aanvankelijk zeer weigerachtig daartegen stonden...

Van 6 tot 8 april 1990 realiseerde de vereniging een prachtige tentoonstelling “Heistenaars op stap”, met heel wat herinneringen aan de processie en de zeewijding. Met de oude kleren en nieuwe poppen werden zelfs een aantal processietaferelen uitgebeeld. Dit werd aangevuld door een doorlopende dia-vertoning.

Op 10 juni is er de vijfde editie van het visserslied met een gastoptreden van Lucie Loes. Winnaars werden vier leerkrachten van de Sint-Jansschool uit Knokke, en Yvonne Leliaert kreeg de prijs van het publiek. De groep Aurora kreeg een eerste prijs voor nieuwe creaties.

Onder impuls van Heist Leeft is 15 augustus 1990 opnieuw de mooiste dag voor Heist geworden. Alle deelnemers werden beloond met een prachtige herinneringsmedaille waarop de beeltenis van O.L.V. Ster der Zee.

De reis naar Dieppe en de oorlogsstreek in Frankrijk was memorabel op vele vlakken. De volle bus was vol lof over de reis, maar keerde wel terug met een lege maag... want ‘s avonds laat hadden de Fransen geen zin meer om de Heistenaars te spijzen en te laven. Gelukkig was er in Heist nog een goede frituur...

2015 06 16 121357Op 8 november had het zoveelste avondje Heist plaats met een film over de Vlaamse Vissers in Congo en België Bierland, uiteraard aangevuld met een aantal persoonlijke getuigenissen.

We noteren nu ook Rita Vandewalle als bestuurslid, en onafhankelijk daarvan wordt het lidgeld vastgesteld op 200 fr.

1991 brengt ons reeds de 16e jaargang van ons tijdschrift, dat er steeds verzorgder gaat uitzien, nu regelmatig ook met foto’s. Op 9 juni gaat het zesde festival van het Vlaamse Visserslied door in de zaal Ravelingen. Dit is inmiddels een vaste waarde geworden in het Heistse cultuurleven. Saskia en Frederik Maeyaert behaalden de eerste prijs met hun lied De Zee, en ook de prijs van de Marnixring. De Bakkersgasten kregen de SABAM-prijs en Cecile Plasschaert en de leerlingen van de Vrije school te Duinbergen kregen de prijs van het publiek.

Op 22 juni vertrok de jaarlijkse reisbus van Heyst Leeft richting Valkenburg. In Antwerpen een kopje koffie om dan later Valkenburg wandelend te verkennen (of vanop een terrasje...). In de mergelgroeve werd de groep begroet door de Wethouder, gevolgd door een uitvoerige receptie. Na een aangename dag Via Houthem naar huis. Evenwel nog een aangenaam oponthoud bij Eddy Wally in Ertvelde.

Op 15 augustus gaat opnieuw de processie uit in Heist, en dat dank zij een zware financiële steun van Heyst Leeft, die ook bij bevriende bedrijven mocht aankloppen om de kosten voor nieuwe kledij, materiaal en een vaandel te bekostigen.

Alleen Heyst Leeft maakte de processie financieel mogelijk! Opnieuw kregen alle deelnemers een prachtige medaille.

Heyst Leeft is op zoek naar dokumentatiemateriaal voor een tentoonstelling over 40 jaar treinstation en Koenraad Seys komt spreken over de spoorwegen.

Om de Heistse kunst te promoten buiten Heist wordt een tentoonstelling met werken van Monique Declercq ingericht bij Patrick Rommel te Knokke.

In 1992 pakt Heyst Leeft voor het eerst uit met een hobbybeurs. Het werd een overrompeling in Ravelingen. De tentoonstelling 40 jaar station Heist wordt dan toch gerealiseerd en de juni-maand brengt ons nu reeds voor de zevende maal een festival van het visserslied. B.R.T.-2 besteedt zeer ruime aandacht aan het festival, met interview. Trudy Leman werd laureate en kreeg ook de prijs van de Marnixring, én de prijs van het publiek. Voor het traditionele visserslied wordt Yvonne Leliaert laureate.

Eric Snauwaert meldt zich als bestuurslid.

Zowel in juli als in augustus wordt in samenwerking met de gidsenkring Sincfal een garnalenwandeltocht georganiseerd.

Voor de derde maal wordt de processie een topevenement en opnieuw slaagt Heyst Leeft er in alles te financieren en een mooie medaille te geven aan alle deelnemers.

Op 13 september 1992 neemt Heyst Leeft het initiatief om deel te nemen aan de nationale Monumentendag, in samenwerkin9 met het heemkundig museum Sincfala. Nog nooit kreeg het museum zoveel volk op eén namiddag over de vloer.

De week daarop trok de reisbus naar Frans Vlaanderen, met ondermeer een bezoek aan de grootste betonkonstruktie uit de oorlogstijd in Eperlecque.

1993 wordt goed ingezet met een driedaagse hobbybeurs, waar niet minder dan 23 deelnemers aanwezig waren.

Er wordt ruime aandacht besteed aan de ramp van veertig jaar geleden: de overstroming. De vereniging protesteert ook tegen het regelmatig weglaten van de naam HEIST of het enkel vermelden van Knokke. Er wordt een persconferentie gegeven, waarna heel wat felicitaties van Heistenaars volgden.

Tevens wordt er geprotesteerd tegen het wegnemen van het herinneringsplakket aangebracht aan het visserskapelletje.

Een groep kloosterlingen uit het Franse Bretagne (Congrégation de l’lmmaculée Conception) was op bezoek te Heist en gaf ons alle reeds zo lang gezochte informatie omtrent het Frans Klooster op de hoek van de Knokkestraat en de Ijzerstraat. Het volledig verslag wordt gepubliceerd in het tijdschrift.

Het achtste festival van het Vlaamse visserslied werd een volwaardig professioneel festival met als laureaat de Oostendenaar Willy Vanbavickhove, en de prijs van het publiek voor Heistenaar Felix Demey.

De tentoonstelling rond 60 jaar stadhuis te Heist wordt een groot sukses en de hall van het stadhuis werd één grote tentoonstellingsruimte, met filmprojectie in de raadzaal. Heel wat gewezen mandatarissen en vroegere gemeentepersoneesleden waren aanwezig op de opening.

De tweede deelname aan de Open Monumentendag liep in samenwerking met de vissersschool De Golfbreker. Vele honderden Heistenaars maakten voor het eerst kennis met het herenhuis van de familie Dejonghe, in Heist meestal het Kasteeltje genoemd.

2015 06 16 121426

Heyst Leeft diende trouwens een aanvraag tot klassering van dit gebouw in, wat door het Gemeentebestuur positief werd behandeld en zo overgemaakt werd naar de Hogere Overheid.

Dit nieuwe dynamische bestuur maakt zich nu op om ook in de toekomst te zorgen dat het Heistse volkseigen bewaard kan blijven.

Opnieuw wordt er een festival van het vlaamse visserslied georganiseerd, en dit in de zaal Ravelingen op zondag 26juni1994.

Het eerste weekend van het seizoen is er in de zaal Ravelingen een hobbybeurs waar inwoner én toerist kennis zal kunnen maken met wat mensen van eigen bodem te bieden hebben.

Op 15 augustus zal Heyst Leeft een herinnering oproepen aan de bloemenstoet door op het vernieuwde Heldenplein een prachtig bloemtapijt uit te werken.

Uiteraard blijft Heyst Leeft ook mede-organisator van de processie!

Op zaterdag 1 oktober 1994 is er een groots ledenfeest met eten en drinken en dansgelegenheid op de muziek van Willy Vanbavickhove, winnaar van het festival van het visserslied 1993, bijgestaan door een zangeres van formaat.

André Desmidt

 

2015 06 16 121447Het bestuur tot uw dienst:

Voorzitter: Fernand De Backere, Hendrik Conciencestraat 14

Ondervoorzitter: Andre Desmidt, Kalvekeetdijk 83

Secretaris: Marie-Christine Dezutter, Pannestraat 175

Penningmeester: Bryan Utterwuighe, Onderwijsstraat 96

Leden:     

  • Ronny Engelreist, Moefe 13
  • Jozef Loncke, Sint-Jozefstraat 20
  • Marc Savels, Stationsplein 6
  • Rita Vandewalle, Zomerpad 12
  • Eric Snauwaert, Jozef Dhoorelaan 30
  • Dirk Valcke, Sint-Jozefstraat 77

20 jaar Heyst Leeft - Een eerste jubileum

André Desmidt

Heyst Leeft
1994
01
009-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19