Heistse bloemencorso oogstte overweldigende bijval
De bloemenstoet, die op maandag, 21 augustus 1961 te Heist-Duinbergen uitging bij een eerder duister weder, oogstte een overweldigend succes en moest geenszins onderdoen voor de bekende bloemencorso's van de voorgaande jaren. Het behaalde succes verkrijgt des te meer waarde, als men bedenkt dat gans de corso samengesteld is uit privaat initiatief en alle betaalde groepen principieel geweerd worden.
Benevens talrijke auto’s en wagens, allen kunstig versierd met natuurlijke bloemen, namen een groot aantal kinderen deel aan de stoet die te Duinbergen vertrok, gans de zeedijk volgde tot Heist-west en vervolgens, na het defillé vóór de jury, op de Heldensquare ontbonden werd.
De Heistse Klakkertjes waren eveneens van de partij en droegen eveneens bij tot het succes van deze corso. De toeschouwers, die van alle kanten opgekomen waren en die langs de doortocht in dichte rijen opgesteld stonden, spaarden geenszins hun toejuichingen. De prachtige beker in kristal Val-Saint-Lambert, bijzondere prijs van “Ostend-Dover- Magazine” werd gewonnen door de prachtig versierde auto “Japanse Weelde” van dhr Albert De Wasch van Blankenberge. De tweede prijs werd toegekend aan dhr Brouckaert Paul, van Oostende, die een prachtige schaal versierd met de wapens van Heist in ontvangst mocht nemen.
De ereprijs van het Komitee voor Initiatief en Toerisme van Heist-Duinbergen, een kunstige tinnen schaal, werd gewonnen door dhr Verhoye Pieter van Blankenberge, met zijn wagen “Klokkenluider”, terwijl de tweede prijs gewonnen werd door de Technische dienst van het gemeentebestuur van Heist met zijn praalwagen “Eend”.
De talrijke toeristen en verlofgangers die speciaal naar Heist-Duinbergen gekomen waren om de bloemenstoet te bezichtigen, verklaarden openlijk dat deze verplaatsing de moeite loonde en dat de corso te Heist-Duinbergen een der mooiste was die ze sedert jaren aan de Belgische Kust hadden te zien gekregen.
De uitslag van de eerste geklasseerden luidde:
Fietsen en kleine wagentjes
Afzonderlijken: De Kock Nadine (La Belle Epoque); Delens Christian (Hovenier van Heist)
Koppels: Van Kerschaever (Verrassende vangst)
Groepen van 3 tot 5 personen: Baervoets (Signoritas en toreador); Edelinck (Bloemenmarkt)
Groepen van méér dan 5 personen: Sneeuwwitje en de Dwergen.
Voetgangers:
Afzonderlijken: Vanleenhove Annie (Miss Knokke); De Kock Francine (Pingouin)
Koppels: Naert (Het Loze Vissertje); Oetmans en Meganck (Pêcheurs)
Groepen van 3 tot 5 personen: Desmidt (Bohémiens)
Groepen van méér dan 5 personen: Vacances à Heist 1900
Auto's
- De Wasch Albert - Blankenberge “Japanse Weelde”
- Brouckaert Paul – “Oostende Anjerpracht”
- Brouckaert Jozef – “Westende Bloemenpracht”
- Invalidenbond Heist “De Zwaan”
- De Sutter - “Heist”
- Ruebens - Knokke “Dierenbescherming”
Wagens
- Verhoye Pieter - Blankenberge “Klokkenluider”
- Technische Dienst - Gemeentebestuur Heist “Eend”
- Vriendenkring Stedelijke Vak- en Handelschool Heist “Strandleven”
In het jaar 1928 - het kan ook wel 1929 geweest zijn - was er reeds een levendige belangstelling voor de bloemenstoet op de zeedijk te Heist. Nu kunt u wellicht driemaal raden... maar zeker is zeker... het jongetje vóór de dame, is niemand minder dan de voorzitter van “Heyst leeft”.
Kijk ook even naar het nummer: 96!