Toespraak bevijdingsmars 1 november 1980

Gerard Adriaenssens

Geachte dames, luitenant-generaal, kolonel, majoor, heren burgemeesters en schepenen, beste vrienden van de weerstand en van "Cnoc is ier".

We staan hier weer, in de sfeer van 1 november '44, met voor ons de vlaggen. Elk van de mannen die rond deze vlaggen staat, was toen bereid zijn leven voor het vaderland te geven. Wat be­tekende voor ons toen "het vaderland"? Het vaderland was onze familie, vrienden en kennissen, de gemeente waar we in woonden en het land dat we bewerkten. Toen waren Vlamingen en Walen één in de strijd en kende men nog vaderlandsliefde, moed, plicht en eer. Het verheugt mij hier in ons midden de Canadese veteraan Mr. Warren Mayo te mogen begroeten, die in de oktoberdagen van 1944 het beste van zichzelf gaf voor onze bevrijding. Kan men zich heden ten dage nog voorstellen hoe pijnlijk het moet ge­weest zijn voor duizenden Canadese ouders die op die manier hun zonen terug thuis kregen, of die het smartelijk bericht kre­gen dat hun geliefde zoon gesneuveld was in het verre Europa. Dit is de reden waarom we deze mars inrichten, opdat het in de herinnering zou blijven wat deze jongens vrijwillig voor ons ge­daan hebben.

Ik dank eenieder die meegewerkt heeft tot het welslagen van de mars, in het bijzonder mijn beide vrienden Gaspar Warnier en Danny Lannoy voor het vele werk dat ze gedaan hebben. Verdere dank gaat uit aan de gemeentebesturen van Oostburg, Sluis, Terneuzen en Knokke-Heist, de heemkring West-Zeeuws-Vlaanderen met in het bijzonder de heer Keymel uit Breskens, de vaderlandse groeperingen, het muziekkorps "De Zeegalm", het rode kruis, de wandelclub "Noordzeebaby's", het Knokse middenstandsverbond, het politiekorps voor de goede begeleiding, en de paracomman­do's die op deze dag de bloedige landing op Walcheren in her­innering houden.

Ten slotte houd ik eraan hier een veteraan van bij ons tebegroeten, namelijk mr. Emiel Borghijs. Ik vraag dan ook voor hem en voor veteraan Mr. Warren Mayo en alle Canadian soldiers een warm applaus.

Dank U.

***********

“Cnoc is ier” richt in:

Tweede fietstocht op zondag 17 mei 1981 onder het tema: "Ken uw streek"

Vertrek om 10 uur op het Verweeplein. Lunchpakket meebrengen.

De tocht gaat langs de Greveningedijk voorbij Sint-Anna-ter-Muiden naar de plaats waar eens de toren van Bourgondië stond. Verder naar 't verdwenen dorp Heinkewerve, over Heile, Aardenburg, Sint-Kruis, wijk Hondshende, (prachtig krekengebied).

Lunch op de dijk vòòr de Hollandsgatkreek rond 12,30 u.

Daarna verder langs Clapgotekreek in de Roeselarepolder, langs de Haentjeskreek (Boerekreek) tot het dorp Sint-Jan-in-Eremo; bezoek aan 't kerkje.

Terug langs de Molenkreek over Sint-Margriete naar Brugsevaart, het verdwenen dorp Coxyde, over Retranchement terug naar Boudewijncentrum.

Het geheel staat onder de leiding van Gerard Adiaenssens.

Toespraak bevrijdingsmars 1 november 1980

Gerard Adriaenssens

Cnocke is Hier
1981
17
037-038
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01