Gravin Suzanne Lippens
Brugsch Handelsblad
Met gravin Suzanne Lippens verdwijnt een vooraanstaande dame met een edele naam, maar die steeds een minzame figuur gebleven is. Ze onttrok zich in feite aan het openbaar leven en ze kwam slechts bij gelegenheid naar voor. Het was vooral doorheen de bescherming van de dieren dat men haar zowat ieder jaar op een feestelijke bijeenkomst zag.
Ze verkoos het dagelijkse leven van de doorsnee-bewoner. Zo kon men haar op de markt ontmoeten, bij het winkelen aantreffen, terwijl ze zich ook bijzonder aan Knokke interesseerde met het verzamelen van oude prentkaarten.
Geboren te Gent op 25 mei 1903, was ze de dochter van Maurice Lippens, die minister werd en goeverneur van Kongo. Maar haar naam droog ook de weerklank van een groots geslacht dat sedert het einde van de 18e eeuw voor de inpolderingen bij het Hazegras zorgde, tot de stichting van het Zoute in de 20e eeuw door haar vader.
Zo zou Suzanne Lippens geheel de opgang van het Zoute tussen beide oorlogen beleven. Nadat bij het Zwin het vliegveld aangelegd werd was ze in juli 1932 de eerste Belgische pilote om er te landen. Gehuwd met Leon Lippens was het een groot moment in haar leven toen haar man na de tweede oorlog burgemeester van Knokke werd. Ze erfden de adellijke titel na het overlijden van Maurice Lippens. Zoon Leopold Lippens is nu de burgemeester van Knokke-Heist.
Doorheen haar leven heeft ze een klein dagboek bijgehouden, zoals het reeds meer dan anderhalve eeuw geleden Philippe-Fr. Lippens deed. Maar er zijn geschiedenissen die in de intimiteit blijven. Zoals gravin Suzanne Lippens ook gewenst heeft dat haar begrafenisplechtigheid binnen familieverband zou gebeuren.
*********
Suzie Lippens
- 1921: trok op 19-jarige leeftijd te voet doorheen Kongo met haar vader-goeverneur.-
- 1926: per auto van Brussel tot Bombay (India) met Prins de Ligne.-
- 1927: eerste Belgische vrouw met brevet piloot vliegtuig.-
- 1930 ongev.: eerste landgenote met C-brevet voor zweefvliegen en wereldrekord vrouwen (niet gehom.). Stichtte zweefvliegschool, o.m. in het Zoute bij Zwinduinen.- Vloog met Graf Zeppelin van Londen tot Friedrichshafen.- Schreef in Laatste Nieuws.
*********
Bid God voor de ziel van
Gravin Léon LIPPENS
geboren te Gent op 25 mei 1903
en godvruchtig overleden te Knokke-Heist
op 20 januari 1985.
Graaf Léon Lippens,
Mevrouw Marie Lippens en kinderen,
Prins en Prinses
von Bismarck Schonhausen en kinderen.
De heer Leopold Lippens en kinderen,
De heer en mevrouw
Maurice Lippens en kinderen,
danken U voor de troostgevende blijken
van kristelijke deelneming en voor uw gebed.
*********
Abide with me
Nihil Metuere
Zij was begaafd met een schitterend verstand en een schrandere geest, en vooral met een groot en goed hart.
Hoeveel zieken en alleenstaanden heeft zij niet bezocht?
Zij minde de dieren, de natuur, alles wat schoon was. Zij laat een stempel na, en in veler gedachten zal zij blijven voortleven.
Wij zullen haar niet vergeten. E.M.
En toen de avond kwam, sprak Jezus:
Kom, laat ons varen naar de andere oever.
La mort est une lumière qui s’éteint parce que le jour se lève.
I shall pass this way but once: any good thing therefore that I can do, or any kindness that I can show to any human being, let me do it now. Let me not defer it or neglect it, for I shall not pass along this way again. (Longfellow)
Een grote dame
De Streekkrant
Zij werd geboren als dochter van Staatsminister Maurice Lippens, de stichter van Het Zoute, in mei 1903. Zij was een buitengewoon sportieve figuur. Haar vader was de man die alhier het vliegveld liet aanleggen en in 1930 was zij de eerste die op het vliegveld landde met haar Gipsy-Moth OO-AA. Zij was een fervente pilote en een naam in alles wat de luchtvaart interesseerde, zoals ballonvaren, enz...
Als echtgenote van. Graaf Leon Lippens was zij een buitengewoon bescheiden persoon. Zij muntte nochtans uit door een bijzondere begaafdheid voor talen, en voor alles wat de natuur betrof, zo planten als dieren.
Op haar manier was zij bijzonder bekommerd en aktief voor onze meisjesscouts, voor de gehandikapten, voor het Wild Life Fund, voor de jeugd (Carrefour des Jeunes), voor de dierenbescherming.
Tijdens de laatste jaren leefde zij zeer teruggetrokken. Zij was een grote dame, waarin de adel van de geest de adel van het hart bevestigde. Aan de familie Lippens biedt ons blad zijn christelijke deelneming. (AG)
Op 10 september 1983 werd deze foto genomen. Gravin Lippens was toen reeds iets meer dan 80 jaar! Een van de schoonste dagen van haar leven. Zij opende officieel de Vlaamse kermis die de Oosthoek had opgezet om steun in te zamelen voor de melaatsen in Indië, het werk dat haar kleinkind Nathalie Nellens met hart en ziel had aangepakt.