De Dorpsmolen van Oostkerke
Verantwoording

René De Keyser

2021 03 22 142025

Verantwoording

Naast de vele mooie oude hoeven en huisjes en een aantal ruimere, moderne woningen, bezit Oostkerke ook nog drie gebouwen die geschiedenis hebben gemaakt, nl. de kerk, het kasteel en de dorpsmolen. Ze vertegenwoordigden de godsdienst, het gezag en het bedrijfsleven. Over de kerk en het kasteel stelden we reeds een beknopte geschiedenis samen. Ook de dorpsmolen verdient echter onze aandacht.

Al is de geschiedenis van de dorpsmolen minder ingewikkeld dan die van de kerk en van het kasteel, toch geeft ze een niet minder interessant beeld van het dorpsleven in vroegere eeuwen tot op heden. Sedert het verschijnen van de eerste windmolens in Vlaanderen in de tweede helft van de twaalfde eeuw, was de windmolen in elk dorp een onmisbaar kunstwerk geworden, die het levensnoodzakelijke meel moest malen. Molens waren evenwel in den beginne kostelijke werktuigen, bij zoverre dat enkel steden, kloosters en rijke heren er een konden oprichten. Om er mee te werken diende de molenaar een bedreven vakman te zijn, die zich ten volle rekenschap gaf van de gevolgen die een verkeerde werkwijze kon opleveren.

Men zegt wel eens dat een dorp zonder kerk géén dorp meer is ongeveer hetzelfde kan beweerd worden van een dorp zonder molen.

De molen van Oostkerke werd van verder verval gered, dank zij de lovenswaardige inspanningen van zijn bewonderaars. Hun namen zult U in deze bijdrage terugvinden. Het is speciaal aan deze "redders" dat we deze studie opdragen.

**********

De dorpsmolen van Oostkerke - Verantwoording

René De Keyser

Rond de poldertorens
1985
04
147-147
Charlotte Bogaert
2023-06-19 14:40:26