Prachtinitiatief van Museum Sincfala
LEA BALLYU VEREEUWIGD

André Desmidt

Wie het museum Sincfala bezoekt (en dit moet u zeker nog eens doen) ziet dat de trappenhal eigenlijk de erehal is voor de Koninklijke Heistse Klakkertjes.

Begin september kreeg dit nog meer inhoud door de inhuldiging van een prachtig beeld van Lea Ballyu, samen met Marie van Ludders ooit pionierster van de Heistse Klakkertjes.

Eigenaardig toch wel, want ooit zou Lea gezegd hebben :

Mijn kop mag nooit in een museum staan...

2015 06 17 101527En nu staat ze er levensgroot, gekleed met haar persoonlijk Klakkerskostuum, als stille getuige van meer dan 50 jaar Heistse folklore.

Maar ze staat er ook als Ambassadrice van Heist. Tientallen jaren gaf zij onze bad­plaats immers uitstraling in binnen- en buitenland.

De inhuldiging was een feestelijk gebeuren, in een sfeer waar Lea zeker zou van ge­houden hebben, en te midden ‘haar’ Klakkertjes, en natuurlijk ook de ganse familie.

Een tijd om vele herinneringen op te halen en de getuigenissen van haar kinderen te noteren en zo weer een stukje Heistse geschiedenis vast te leggen.

Lea was er altijd graag bij... het is dus niet te verwonderen dat zij bij de organisatie van de eerste visweek in Heist (1938) ook van de partij was.

Zij was de Klakker van het eerste uur en is dit tot het allerlaatste gebleven.

Wie was die Lea eigenlijk ?

Zij was de dochter van stadsarchitect Louis Ballyu en van Maria Kimpe. Precies honderd jaar terug, op 3 september 1896 werd ze geboren te Heist.

Het gezin telde zes kinderen, waaronder voetbalinternationaal Felix Ballyu.

Lea was de alomtegenwoordige moeder van de Klakkertjes, en bleef ondanks haar gezegende ouderdom zeer lang actief, ook op de dansvloer.

Op 13 mei 1984 overleed ze...

Toen haar dochter Jacqueline (die steeds meer en meer op moeder gaat lijken) het doek wegtrok en het beeld onthulde, was het een ontroerend weerzien van ‘moeder’.

Ook Maria Storm zagen wij een traantje wegpinken. Eventjes hadden we de indruk dat Lea er weer bij was.

Het prachtige hoofd, dat werd gemaakt door mevrouw Nicole Roye uit Sint-Michiels (Brugge) is levensecht en kan als zeer geslaagd bestempeld worden.

Ondertussen stijgt de belangstelling voor de Heistse Klakkertjes.

Door tussenkomst van de dienst toerisme maakte de regionale televisie Focus-WTV een reportage over de Koninklijke Heistse Makkertjes, uitgezonden in gans West- Vlaanderen tijdens het weekend.

Ondertussen werd ook een nieuwe promotiefolder gemaakt en zal gepoogd worden om de Klakkertjes meer en meer te betrekken bij de buitenlandse promotie van onze badstad.

Het prachtig gerenoveerde museum Sincfala is nu ook het ganse jaar toegankelijk (behalve januari) en is nu meer dan ooit het bezoeken waard.

Hebt u er trouwens al eens aan gedacht als ge bezoek hebt van vrienden of familie ‘uit het binnenland’ om eens samen het museum te bezoeken ?

Een echte aanrader!!! 

Lea Ballyu vereeuwigd in Museum Sincfala

André Desmidt

Heyst Leeft
1996
04
010-011
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22