Hij heeft zijn schaapjes op het droge...

André Desmidt

Hoeveel maal hebben wij die uitdrukking zelf al niet gebruikt?

Maar wellicht nooit stonden wij stil bij de afkomst van deze uitdrukking, niettegenstaande die teruggaat naar het prille begin van Heist.  Ja zelfs nog de tijd van Coudekercke. Eerst en vooral moeten wij even nagaan wat we daarmee bedoelen :

Iemand waarvan men zegt dat hij zijn schaapjes op het droge heeft, is iemand die er goed voor zit en een zonnige toekomst tegemoet kan gaan. Het is iemand die zijn leven zo geregeld heeft dat hij een serieuze appel voor de dorst heeft.

Toen de kuststreek steeds minder overspoeld werd door de zee (men sprak van de transgressies) kwamen de schapenboeren vanuit het Brugse met hun kudden naar de kuststreek. Ze hadden hier de “breed veertien” en konden hier hun schapen rustig laten grazen. Voor de kuststreek was dit eigenlijk een goede zaak want door de begrazing door schapen werd de grond ontzilt. Schapen hebben immers de eigenschap om het zout uit het gras op te nemen en de grond achteraf “ongezouten” te bemesten.

Na honderden jaren maken zij dus van een magere zilte grond een vruchtbare grond. Maar het liep natuurlijk allemaal niet zo vlot als we het hier schrijven.

Er waren nog extreme springgetijden en stormen waardoor het water door de jonge duinen kwam en het land overspoelde. Dan was er maar één middel om de kudde te redden: de herder moest er voor zorgen dat zijn schapen op een hoger gelegen punt konden verzamelen om aan de verdrinkingsdood te ontsnappen. En hoewel dit in het landschap niet zo goed zichtbaar was, omwille van de geringe niveauverschillen, waren er toch heel wat van die plekken.

Men noemde dit terpen of ruggen.

Stilaan begon men die plaatsen te kennen en werden er schuthokken op geplaatst. Het waren immers veilige oorden, waar men iets kon op plaatsen, en ook iets kon laten liggen...

Het is ook precies op die plaatsen dat er later een eerste bebouwing was... en dat de eerste kapellen gebouwd werden. De eerste kernen van bewoning kwamen dus op die plaatsen, waar de herders hun schaapjes op het droge brachten. Typische voorbeelden daarvan zijn de bouw van de eerste kerk van Heist, naast het Boerenhof, en de kerk van Westkapelle.

Hij heeft zijn schaapjes op het droge...

André Desmidt

Heyst Leeft
2002
01
013-013
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22