Een merkwaardige gevel
Danny Lannoy
In de Boudewijnlaan, tussen de Lippenslaan en de Parmentierlaan, staat aan de zuidkant de woning waar sedert 1961 bestuurslid-commissaris Willy Desmedt woont.
De gevel is een voorbeeld van pure Brugse baksteengotiek met rijke ornamenten.
Lodewijk Deklerck, vroegere uitbater van Hôtel de Bruges, en burgervader van Knokke van 1912 tot 1926, bouwde in 1910 dit woonhuis.
Het bisdom huurde de woonst en in 1914 kwam onderpastoor E.H. Henri Depuydt er zich vestigen. In september van 1918 werd hij benoemd in opvolging van E.H. Van Caillie.
Depuydt werd in 1891 geboren te Lichtervelde. Hij verbleef in Knokke tot 1934 en werd later rector aan de St. Godelieve abdij te Gistel en visitator van het bisdom. Hij overleed te Brugge in 1990.
In februari 1936 werd de woning verkocht door rentenier Deklerck aan het echtpaar Hendrik Lodewijk Robaey (Adinkerke 1876) en Florence Justine Cosyn (Knokke 1882). De akte werd verleden bij notaris de Gheldere te Heist. Lodewijk Deklerck was oorspronkelijk eigenaar met Stefanie Deklerck uit Zuienkerke, weduwe van Charles Fevery en August Stroo. Stefanie was ondertussen overleden op 9 december 1934.
In de akte weten wij wie de buren waren: ten oosten Fanny Pattyn en Louis Sys, ten zuiden Marcel Rombout, ten westen Louis Dewaele, Alfred Van Dierendonck en Jules Vermeille. Het huis werd in de jaren vijftig ook nog bewoond door pastoor Pieters.
De gevel van Boudewijnlaan 87 is een pareltje van neogotiek. Het voortuintje is begrensd met gemetste consoles, het smeedijzer werd vernieuwd. De natuurstenen plint is doorbroken met twee kleine keldervensters. Alle ramen hebben natuurstenen kruiskozijnen in Franse witsteen en zitten vervat in nissen met afgeschuinde hoeken. De dorpel van de rechthoekige voordeur met bovenlicht, ligt twee trappen hoog.
Alle rechthoekige ramen hebben kleine kruishouten, typisch voor de aangewende stijl. De raampartijen hebben korfbogen met een witstenen conisch sluitstuk. De raamverdelingen van de benedenverdieping staan in harmonie met deze van het bovenliggende verdiep. De dorpels en lateien lopen door in horizontale speklagen. De rechtertravee loopt uit in een puntgevel en is bekroond met een overhoeks pinakel en is afgedekt met natuursteen.
In het gevelvlak zitten diverse ankers. In het dak zit een eenvoudig gemetste schoorsteen en er staat een dakkapel in het linkse dakgedeelte boven de houten kroonlijst op klossen. Merkwaardig is de gevelsteen boven de toegangsdeur met de afbeelding van een “Anker kruis”. Het linkse gevelgedeelte met de deur, bovenraam en dakkapel springt een halve steen in, wat een vertikaal schaduweffect tot gevolg heeft. Het rechter en breedste gevelvlak heeft op zijn beurt een vooruitspringend gedeelte wat zorgt voor een extra dimensie in de gevelopbouw.
Willy Desmedt-Van Deursen wonen in een merkwaardige woning en houden de gevel in ere.