RUST ROEST!
Turnen op de speelplaats van de meisjesschool (de huidige parking van het politiecentrum).
Hoeveel Knokse meisjes hebben destijds niet deelgenomen aan de activiteiten van Rust-Roest!
Een van die meisjes vroeg me contact op te nemen met de “juffrouwen uit de Keuvelhoekstraat” om na zovele jaren, dit eens extra in het daglicht te stellen.
“Rust Roest”, deze korte maar krachtige woorden zullen bij honderden oud leerlingen van de gemeentelijke basisschool mooie en onvergetelijke herinneringen doen opborrelen.
Gedurende WO II waren samenscholingen en verenigingen of groeperingen als het Rode Kruis verboden.
Na de bezettingsjaren waren praktisch geen activiteiten voor de kinderen van de lagere gemeentelijke school. Zo werd het idee geopperd, een groep te stichten met enkele leerkrachten op vrijwillige basis.
De vereniging zag het daglicht in 1945 onder impuls van wijlen juffrouw Hilde Van Steene (1904-...), Jeanne Torney, Denise Van Houtte, lerares lichamelijke opvoeding in de Stedelijke Beroepsschool, Juffr. Ludovica Willems (1909) en Juffr. Victorine Willems (1919).
Het was de bedoeling, de jeugd wat ontspanning en vreugde te brengen na de sombere oorlogsjaren.
Elke vrije namiddag werd appèl geblazen op de speelplaats van de meisjesschool (het huidige Politiecentrum) en bij minder gunstige weersomstandigheden in de speelzaal. De activiteiten waren hoofdzakelijk turnen, groepsspelen, rondedansen, zingen, volksdansen en een bos- of strandwandeling.
De Vlag van Rust Roest met links Jeaninne Desmidt en rechts Magda Verhulst.
De naschoolse groep groeide gestadig aan en kreeg van het toenmalig gemeentebestuur haar “Rust Roest” vlag.
Er werd deelgenomen aan allerhande Vaderlandslievende plechtigheden door een flinke delegatie jongeren, ondermeer aan de 11 november vieringen.
Toen er nog een bloemencorso was in Knokke, waren ze telkens vertegenwoordigd door een eigen wagen.
Jaarlijks werd een verkleed kinderbal ingericht in de prachtige zalen van Hôtel Central aan de Lippenslaan.
Traditiegetrouw werd ieder jaar een feest gehouden waar de ouders en familie veel plezier aan beleefden. Heel wat voorbereidingen en repetities maakten er telkens een geslaagd feest van. De “Victorie” in de Nieuwstraat deed in het begin dienst als feestzaal. De “Revue Cocktail” ging door in de cinema “Monty”. Volgens de persartikels bleek het een reusachtig sukses:
“Deze revue was aangekondigd als een wemeling van kleurrijke kostumes in zwierige dansen op meeslepende muziek van vroeger en nu.
Niet genoeg kan gewezen worden naar mej. L. en V. Willems, zowel samenstelling en leiding van de revue als ontwerp en uitvoering van de kostumes waren volledig in hun werk evenals de mooie zangnummers en de kunstvolle dansen, die de ganse revue schraagden” (sic).
Rust Roest nam deel aan de plechtigheden naar aanleiding van de huldiging van het 2e Ontmijningsbataljon, in aanwezigheid van de Minister van Staat, burgemeester Leon Lippens en de overheid.
“L'Art Chorégraphique à Knocke”
“Nous sommes heureux d’avoir eu l’occasion d’assister dimanche 27 mai, en la Salle Victorie, à la matinée chorégraphique donnée par les jeunes filles de ‘Rust Roest” de Knocke.
Toute la chorégraphie était réglée avec un som méticuleux, avec intelligence et talent par les deux soeurs Mlles Willems, qui par surcroît, sont d’exquises danseuses. Entr’autres, l'interprétation du ballet-pantomime “Les souliers de bal”, de R. Guillemijn et H. D'Hoedt, fut des plus variée, animée, chargée d’humour même, et compréhensible, au public. Les différents parts furent exécutés à ravir par tout ce charmant monde dansant qui fut frénétiquement applaudi. Le petit orchestre, avec au piano Mme Guillemijn, sous la direction de Monsieur Sieuw, était dignement à hauteur de la tâche qui lui était confiée”.
Weergave van het programmaboekje. Toen was er nog geen sprake van fotokopie. Alle schrijfwerk gebeurde manueel om drukkosten te besparen.
Als beloning voor de prestaties konden de meisjes van 10 tot 16 jaar, met de opbrengst van het feest in de zomervakantie een mooie reis per trein of autobus maken.
Op het programma stonden, Dinant, Han sur Lesse, Spa, de watervallen van Coo, Bouillon, Luxemburg en de mooiste plekjes van onze Ardennen. Meermaals verbleven de meisjes in jeugdherbergen, wat inhield dat ze zelf instonden voor de afwas en de netheid van de slaapzalen.
Door een gebrek aan opvolging werden de naschoolse organisaties in 1960 stilgelegd.