Grote tentoonstelling: Heist van Vissersdorp tot Badstad

2015 05 29 155603De feestzaal Ravelingen was bijna te klein voor de receptie... en toch was de eerste indruk de beste!

Het was een prachtig geheel, nooit geziene foto’s en documenten, bovendien de tentoonstelling Heistse Vissers in Zierikzee bij gewerkt door het Museum Sincfala en de Rijksvisserijschool. Schaalmodellen van Vissersboten en Maritieme schilderijen vulden het geheel. ~

Sprekers waren André Desmidt en De Backere voor Heyst Leeft. De voorzitter van Sincfala schepen D. Lannoy bracht hulde aan schepen R. Haerinck en burgemeester Asselberghs, ook de heer Schot uit Zierikzee werd niet vergeten. De sekretaris van het Maritiem Museum uit Zierikzee bracht eveneens lof.

De heer Minister De Keersmaecker besloot de toespraken met gelukwensen en deels ook als toerist met grote kennis van onze vissers en de bewoners van Heist. Daarna opende hij plechtig de tentoonstelling.

Dan konden de genodigden genieten van de receptie aangeboden door voorzitter Manu Desutter en de Confrerie der Meesterkoks, waarvoor onze dank.

Wij vermelden de gewaardeerde samenwerking met het Heemkundig Museum Sincfala en St. Guthago, het Maritiem Museum uit Zierikzee, de Rijksvissenijschool, het Gemeentebestuur van Knokke—Heist, de Heistse Klakkertjes en de plaatselijke kunstenaars.

De medewerking en inzendingen van talrijke verenigingen en privé personen uit Heist en Duinbergen hebben de tentoonstelling tot een prachtig geheel uitgebouwd.

Hartelijke dank aan allen vanwege het bestuur van Heyst Leeft.

EN DE PERS: HET NIEUWSBLAD

Heyst Leeft wil een gedenksteen voor op zee omgekomen vissers

HEIST - Op initialief van Heyst Leeft werd het 25-jarig bestaan gevierd van her vissersmonument.

Gemeenschapsminister De Keersmaecker, het gemeentebestuur van Knokke-Heist en de Rederscentrale woonden deze plechtigheid bij.

In 1962 had de vereniging Vissersvreugd van de Vrije Visserijschool de idee om het anonieme zeemansgraf van de vissers vorm te geven in een monument. Zo werd op 15 augustus 1964 op het nieuw aangelegde Vissershuldeplein dit Vissersmonument ingewijd door bisschop Desmedt in aanwezigheid van de toenmalige minister Van Elslande.

Heyst Leeft, de vereniging die zich inzet voor o.a. het behoud van het visserseigen, nam enkele maanden geleden het initiatief om dit zilveren jubileum te vieren. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist verleende zijn medewerking en zo werden zaterdag tijdens een intieme hulde de overleden vissers herdacht. Bloemen waren er van Staatssecretaris De Keersmaecker voor Landbouw en Visserij, het gemeentebestuur van Knokke-Heist en de Rederscentrale Oostkust terwijl Heyst Leeft op zijn beurt een krans neerlegde namens de diverse Heistse verenigingen.

Arduin

Tijdens de toespraken drong voorzitter Debacker van Heist Leeft aan op een gedenksteen voor de overleden vissers. De vereniging zal hiervoor eerstdaags een onderhoud hebben met het schepencollege. Het ligt namelijk in de bedoeling dat aan de voet van het vissersmonument arduinstenen zouden geplaatst worden met daarop de namen van alle vissers die de afgelopen 25 jaar op zee zijn gebleven.

Als het gemeentebestuur bereid is om het startkapetaal ie leveren, zal Heyst Leeft verder nog steun zoeken bij de diverse verenigingen. De heemkring zou er dan op haar beurt voor zorgen dat de lijst in de toekomst wordt aangepast en altijd volledig blijft. (PPK)

********************************************************

Schijnwerper op de Heistse vissers

Brugsch Handelsblad

Tijdens het weekeind van O.L.V. Hemelvaart stond de visser centraal in Heist: er werd een hulde gebracht aan het Vissersmonument, er was de opening van de tentoonstelling Heist van vissersdorp tot badstad en op dinsdag was er de plechtige zeewijding.

De plechtigheden werden bijgewoond door heel wat prominenten, onder wie minister De Keersmaecker, Volksvertegenwoordiger Manu Desutter, schepenen, gemeenteraadsleden, Heistse verenigingen, de Redercentrale en een afvaardiging uit Zierikzee (Nl).

Het Vissersmonument in Heist bestaat dit jaar 25 jaar. Hevst Leeft, de vereniging voor het behoud van het vissersleven, stelde dit zilveren jubileum in een bijzondere belangstelling door in samenwerking met het gemeentebestuur een optocht met de Heistse verenigingen te organiseren naar het Vissershuldeplein.

Dit gebeurde in stoet vanaf het Boerenhof, waar iedereen, onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Heist naar het Vissershuldeplein trok en waar door de Heistse verenigingen, de Redercentrale, het gemeentebestuur en de minister kransen werden neergelegd.

Oproep

André Desmidt, bestuurslid van Heyst Leeft, gaf een historisch overzicht van de realisatie van dit monument dat sinds 1964 in Heist staat op het voormalige lwenspiein, nu Vissershuldeplein.

Voorzitter-Fernand Debacker deed daarna een oproep om dit anonieme zeemansgraf in de nabije toekomst te voorzien van arduinen stenen met de namen van de vissers die op zee gebleven zijn. De h. Debacker zegde dat hiervoor zal beroep gedaan worden op de solidariteit van de vissers en hun organisaties en uiteraard ook op de medewerking van het gemeentebestuur.

Tentoonstelling

Na de hulde aan het monument werd omstreeks 16 u. de tentoonstelling geopend in zaal Ravelingen: "Heist van vissersdorp tot badstad”. Een tentoonstelling die opgezet werd in samenwerking met het heemkundig museum Sincfala, het Maritiem Museum te Zierikzee, de gemeentelijke openbare bibliotheek, de Visserijschool en een aantal plaatselijke kunstenaars. De keurig opgestelde tentoonstelling toont ons een beeld van Heist tijdens de Belle Epoque.

Unieke documenten hangen er naast de familiefoto’s en schaalmodellen van vissersvaartuigen en oude villa’s. Ook de oude kerk van Heist is te zien in miniatuur.

Een bijzonder hoekje is opgezet voor het leven van de Heistenaars in samenwerking met het Maritiem Museum uit Zierikzee, waar in juli een gelijkaardige tentoonstelling doorging met meer dan 10.000 bezoekers.

ln de tentoonstelling hangt eveneens een aantal schilderijen die Zierikzee tonen, naast oude foto’s waarop onder meer de barakken waarin de Heistenaars verbleven tijdens de oorlogsjaren. Het was trouwens schepen D. Lannoy die tijdens de offciële toespraken het aspect Heistse vissers te Zierikzee toelichtte. Hij onderlijnde dat op deze tentoonstelling aan de hand van foto’s herinneringen bijbrengen, herinneringen van 75 jaar terug, toen Zierikzee meer dan 2.000 vluchtelingen herbergde, waarvan bijna de gehele Heistse vissersvloot met 325 volwassenen en 173 kinderen. “Vriendschapsbanden kwamen en bleven er tussen Heist en Zierikzee, toen vorig jaar het idee werd uitgewerkt een gezamenlijke tentoonstelling tot stand te brengen”, zegde Lannoy, waarvan het resultaat nu te zien is in zaal Ravelingen tot 20 augustus.

Het was opnieuw André Desmidt van Heyst Leeft die tijdens de diverse toespraken pleitte voor het realiseren van een Heiststraat in Zierikzee en een Zierikzeestraat in Heist. Spreker blikt terug in het Heist van 1850, toen de gemeenteraad voor het eerst een reglement op het zeebaden stemde. Niemand dacht er toen aan dat Heist in de komende honderd jaar zo ingrijpend van gedaante zou gaan veranderen.

Er kwam een nieuwe kerk, een zeedijk, het visserskapelletje werd verplaatst, er kwam een ijzeren weg, en er kwamen mooie villa’s die helaas nu meestal reeds verdwenen zijn. En toch is Heist altijd zichzelf kunnen blijven, kleinschalig maar groots in gedachten, beperkt maar niet bekrompen, zeer actief maar niet revolutionair.

Volkseigen bewaren

Tot slot haalde de h. Desmidt aan dat met de fusie in 1971 de vereniging Heyst Leeft werd opgericht, met als statutair doel het behoud van het Heistse volkseigen. Om dit volkseigen te bewaren, moest men het gaan herontdekken, en deze tentoonstelling, de zoveelste in de rij, is van dit gedachtengoed een exponent.

Speciaal op deze plechtigheid werd schepen Remi Haerinck in het daglicht gesteld, die samen met burgemeester Asselberghs deze gegevensuitwisseling in gang stak. Samen met de h. Schot uit Zierikzee werd het opzoekingswerk opgestart.

Schepen Haerinck kreeg een boek over Zierikzee overhandigd, dat hij meteen overhandigde aan de voorzitter van het heemkundig museum Sincfala, Danny Lannoy. In het kader van deze viering werd door de organiserende maatschappij ook een zelfklever gedrukt met een afbeelding van het vissersmonument, sticker die te koop aangeboden wordt en zeker een must voor de verzamelaars. Het was met veel genoegen dat de h. Desmidt het eerste exemplaar overhandigde aan minister De Keersmaecker.

Blijvende band

Met deze tentoonstelling tijdens het hoogseizoen bereikt Heyst Leeft niet alleen de plaatselijke bevolking maar ook heel wat toeristen, die bijzonder veel aandacht besteden aan het strandleven rond de eeuwwisseling. Het positieve van het gebeuren is daarenboven ook dat diverse verenigingen zoals Heyst Leeft, Sint-Guthago en Sincfala in positieve zin samenwerken en elkaar aldus op elegante manier aanvullen, wat grootse dingen verhopen voor de toekomst. Heist Leeft richt dan ook graag een suggestie naar het gemeentebestuur om de band met Zierikzee te bestendigen, zo niet te vereeuwigen.

D.G.

Grote tentoonstelling: Heist van Vissersdorp tot Badstad

Redactie

Heyst Leeft
1989
03
013-014
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32