Verslagen en Mededelingen
3. Dodanen en Monniken op de Lieve in Damme

In "Rond de Poldertorens", jaarg XXIII, nr 4 biz 176, spreekt Albert 3e Keyser over de kegelvormige hindernissen, die gebouwd waren op de muren waartussen de Li eve van Gent, doorheen de vestings- gracht, naar de binnenstad van Damme liep.

Deze stenen kegels noemt men "monniken" en de scheidingsmuren tussen walgracht en kanaal, heten "stenen beren", A, De Keyser vermeldt dat die muren ook "dos d'anes" heten, wat soms tot "ouda- nen" vernederlandst werd.

Bij C.A. de Bruyn en H.R. Reinders, Nederlandse Vestingen, Pibulareeks Bussum 1967, vinden we bij bladzijde 33 een zeer goe­de foto van een "beer" met daarop een "monnik" behorende tot de vestingswerken van Willemstad. .

Hierbij wilde ik graag laten opmerken dat wijlen Raymond Vandenberghe, hoofdonderwijzer in Damme en medestichter van de Sint-Guthagokring, in Biekorf, Slachtmaand 1956, biz 341 en volg, vertelt hoe in dat jaar de "twee stenen dodanen" van de Lieve tot in hun grondvesten werden afgebroken om het Zuidervaartje vrije loop te bezorgen. Met veel zorg heeft R. Vandenberghe alles opge- meten en o,a. ook de merkwaardige fondering van die muren beschreven.

Het zou ons ten zeerste interesseren te wete te komen of die naam dodanen voor "dos d'anes" ofte ezelruggen, die men aah die muren gaf, in 1956 nog in Damme gekend was; of als R„ Van­denberghe de naam heeft overgenomen uit J. Boes, Bulletijn der Maatsch, van Geschied- en Oudheidkunde te Gent, 1929, die hij als bron vermeldt.

In het boek "Damme" V.I.B.-uitgave, Antwerpen 1956, schrijft R. Vandenberghe op biz 105: "In de binnenste vestingsgracht vindt men nog de grondvesten van een der d_o_d_a_n_e_n. Volgens Vanden­berghe zouden stenen van de dodanen gediend hebben om de Waterpoort van de Lieve om te bouwen tot Kazemat. Die zinsnede over de gron- vesten van de dodanen is duidelijk geschreven v66r het archeologisch en geschiedkundig onderzoek waarover spraak is in het bovenvermeld artikel in Biekorf. Toen wist Vandenberge het allemaal veel juister.

Met deze mededeling wilden wij vooral de aandacht trekken op het gebruik en de schrijfwijze van de term "dodanen" te Damme.

René De Keyser

Verslagen en Mededelingen - 3. Dodanen en Monniken op de Lieve in Damme

René De Keyser

Rond de poldertorens
1982
01
039-040
2023-06-19 15:26:46