Verslagen en Mededelingen
2. Voorstelling van een "Gids voor de Zwinstreek"

Jacques Larbouillat

In het kader van haar 25 jarig bestaan, vierde de Heemkring Sint-Guthago verder feest. Op woensdag 11 april 11. mochten het Stadsbestuur van Damme en de directie van de Standaard Uitgeverij, talrijke leden van de Kring, alsook vele vrienden en kennissen van auteur Johan Ballegeer, verwelkomen bij de uitgave en de voorstelling van Johans "Gids voor de Zwinstreek".

Na het officiële gedeelte werd, bij het drinken van een "Straffe Hendrik", het lekker Brugs biertje dat het voor het ogenblik doet, geanimeerd nagepraat over het voorgestelde werk.

Tweeëntwintig wandelingen heeft de auteur er in beschreven met veel beziens- en wetenswaardigheden. De Gids is niet alleen toeristisch, maar geeft ook heel wat uitleg over de geschiedenis, de toponiemen, de ecologische, ekonomische en heraldische toestand en mistoestanden. De Auteur verwijst tevens naar markante persoonlijkheden die het uitzicht van de streek hielpen bepalen. Gedenkplaten en monumenten, bruggen en wegen, en de kapelletjes in de bij uitstek mooie streek ten noord-oosten van Brugge, krijgen de volle aandacht. Dit alles wordt aaneengebonden met pittige anekdoten en gekruid met de zoet-zure humor, eigen aan de Auteur.

In de verantwoording wordt de Heemkundige Kring Sint-Guthago in de bloemetjes gezet. Er zaten 25 jaar geleden bij de stichting van de Kring, geen hooggeleerde professoren in het bestuur; doch vanaf de eerste nummers van het tijdschrift "Rond de Poldertorens" werden de bijdragen van de amateur-historici, -geologen, -archeologen en -heemkundigen aan de universiteiten in Nederland en in Vlaanderen met belangstelling gelezen.

De talrijke voordrachten en wandelingen van de Kring vormden de basis van deze Gids. De bibliografie put dan ook rijkelijk uit de bijdragen verschenen in "Rond de Poldertorens"".

De bedoeling van Johan Ballegeer: deze Gids weze een uitnodiging om niet langer in de zetel te blijven zitten, maar al wandelend te gaan genieten van een der mooiste streken van Vlaanderen.

Verslagen en Mededelingen - 2. Voorstelling van een "Gids voor de Zwinstreek"

Jacques Larbouillat

Rond de poldertorens
1984
03
150-150
Charlotte Bogaert
2023-06-19 15:26:46