Kruidenierszaak en zuivelhandel bij Aline en Maurice

André Desmidt

 We waren te gast bij Aline Tamsyn, weduwe van Maurits De Smet, in de Pannenstraat 38. Beiden afkomstig uit Maldegem en van boerenafkomst. Maar Aline zag het niet zitten om te boeren en Maurits keek ook wel uit naar iets anders... en volgde (zoals in de trouwboek vermeld) zijn vrouw naar Heist.

Ze kwamen hier in 1953 - het jaar van de overstroming - en vestigden zich in de Westkapellestraat nummer 10. Zij bestelde in haar kruidenierswinkel en hij nam een melkronde voor zijn rekening. De handel van Camiel Kerckaert, echtgenoot van Santly Vanbelleghem, was over te laten en Aline en Maurits waagden de stap.

De melk, afkomstig van een groothandel in Knokke, werd door Maurits aan huis besteld. Eerst reed hij met paard en kar maar het paard van zijn voorganger had een slecht karakter en luisterde niet naar de nieuwe meester. Vandaar dat Maurits besloot om een triporteur te kopen... en het werd stampen op de pedalen door de Heistse straten.

De triporteur werd gekocht van Hilaire Vanhove die zijn handel stopzette.

2018 11 29 110805Maurits De Smet op de fiets voor een nabestelling

Veel later werd een auto gekocht en konden de klanten veel vlotter besteld worden. Maar af en toe vroeg men nog wel eens iets dat niet voorzien werd en dat moest dan nageleverd worden. Zo reed Maurtis af en toe wel door de straten met de fiets voor een kleine nabestelling.

Naast de particuliere verkoop leverde Maurits ook aan restaurants zo onder meer aan het Boerenhof, de Rerum Novarum en hotel Canterbury op de Zeedijk. Aanvankelijk werd de melk vervoerd in bidons en werd er per pint uitgeschept bij de klanten want het ging om verse melk. Later kwamen de flessen van Stassano, Stabilac en Inza en konden de leveringen vlotter gebeuren.

Vroeger stond er een pot of pannetje aan de voordeur... nu een lege fles die aan vervanging toe was.

In 1980 werd gestopt met de zaak maar men nam Café Oosthoek over van Octaaf Defruyt. Aline kon niet altijd even goed over weg met moeilijke klanten maar buiten het feit dat ze af en toe wel duidelijk moest zeggen dat ze gingen sluiten, wilde ze geen verdere details geven.

Al lachend zei men wel dat een gezin met zes dochters eigenlijk aan zichzelf verplicht was om café te houden. In die tijd telde Heist nog veel meer cafés dan nu en de dochters waren zeer mondig en dus een welgekomen hulp in het bedrijf.

************

GEZOCHT: OUDE CAFE’S

Ons project voor volgend jaar is: de verdwenen café’s in Heist.

Wie kan ons helpen met getuigenissen en fotomateriaal over de verdwenen cafés in Heist-Duinbergen?  Weet dat er rond 1900 1 op de 15 woningen een café was in Heist. Dus er valt nog een hele boek daarover te schrijven. Foto’s van de voorgevel en van het interieur... verhalen en anekdotes, feestjes en... baldadigheden.

Kortom alles is welkom. Ook vrijwilligers die ons willen helpen bij het noteren van de getuigenissen kunnen zich melden want we hebben altijd handen te kort.

Alvast bedankt.

************

Heyst Leeft op de vrijetijdsmarkt

Het was er zeer druk op het A. Verweeplein in Knokke waar op zondag 9 september de verenigingen van Knokke-Heist zich konden voorstellen aan het grote publiek.

Heyst Leeft was natuurlijk ook present (Ronny, Chris, Dirk, Vinz, André) en toonde de vele bezoekers wat er de voorbije jaren zo allemaal werd georganiseerd en welke de plannen voor de toekomst zijn.

2018 11 29 110834

Kruidenierszaak en zuivelhandel bij Aline en Maurice

André Desmidt

Heyst Leeft
2012
03
003-004
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46