Persconferentie Isabella-taartje
Streekgerechten en lokale specialiteiten zijn zeer gegeerd bij de toeristen. Soms kan men zich baseren op oude gebruiken en soms moet met creatief zijn.
Dit is het geval met banketbakker Jan Lefevere die zopas een eigen creatie op de markt heeft gebracht namelijk een taartje genoemd naar de Isabellavaart en het Isabellafort.
Meteen is het een echt product voor Knokke-Heist want de Isabellavaart is immers de verbindingsvaart tussen het meest westelijke deel van Heist en het meest Oostelijke deel van Knokke waar ooit het Isabellafort stond.
Presentatie in de winkel van “Isabelleke” met de heer en mevrouw Lefevere, schepen Wittesaele en bestuur Heyst Leeft
De onderbouw van het gebak is een bladerdeeg verwijzend naar de verschillende vruchtbare lagen die gewonnen werden op de zee. De bovenlaag is rijst wat een knipoog is naar het rijzende land (gewonnen op de zee) maar ook naar de rijkdom, want rijst is nu eenmaal een landbouwproduct dat op natte grond gekweekt wordt en zorgt voor de voedselvoorziening in het Oosten.
Niet voor niets wordt er ook rijst gegooid bij huwelijken als teken van de vruchtbaarheid. Bovenaan zien we vijf abrikozen (staan voor de bolwerken) verbonden door vijf reepjes chocolade die staan voor de courtines.
Tenslotte zien we bovenaan een symbolische schets van een fort zoals het fort Isabella dat later onder invloed van Vauban een typische veelhoek werd met bastions. De bastions worden hier uitgebeeld door schijfjes abrikozen.
Het is de bedoeling dat dit “Isabelleke” even bekend wordt als de mattentaart of de vlaaien uit de Kempen.
Schets Vauban - Isabella van Spanje
ISABELLA VAN SPANJE ( 1566 -1633) was landvoogdes tijdens de Spaanse bezetting.
Zij gaf opdracht om in Knokke een fort te laten bouwen dat haar naam kreeg: het fort Isabella. In 1656 werd een vaart aangelegd van Heist (Eiensluis) naar het Isabellafort dienende als bevoorradingsroute voor de militairen gelegerd in het fort Isabella.
Bakkerij Lefevere, Knokkestraat 68, Heist