HomeOpen Monumentendag 2012 - Sint-Vincentiuskerk

 

omd-banner-2012-sint-vincentiuskerk

Praktische informatie

Plaats:

Ramskapellestraat z/n, Ramskapelle

Uren:

11-17u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Deze neogotische kerk (1859) ligt aan de kronkelende dorpsweg die door Ramskapelle loopt, binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met grafstenen uit eind 19de en begin 20ste eeuw. Het orgel uit het tweede kwart van de 19de eeuw is vervaardigd door Maximilien Van Peteghem (1822-1870), de laatste telg van het geslacht Van Peteghem. Met een kindvriendelijke gids. | I.s.m. Kerkfabriek Ramskapelle.

 

 

De neogotische Sint-Vincentiuskerk1 (1859) ligt aan de kronkelende dorpsweg doorheen Ramskapelle. Het kerkgebouw is gelegen binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met grafstenen uit eind 19de en begin 20ste eeuw. Binnen de kerkhofmuur loopt een ommegang, met kapelletjes uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Het orgel2 uit het tweede kwart van de 19de eeuw is vervaardigd door Maximilien Van Peteghem (1822-1870) de laatste telg van het geslacht Van Peteghem. Hij bouwde het orgel voor de oude kerk, in een sobere orgelkast in klassieke stijl. De kerk is in 1863-1864 afgebroken op de toren na. Omstreeks 1865 krijgt het orgel zijn plaats terug. De Brugse orgelmaker Louis-Benoît Hooghuys stelt het instrument opnieuw op. Hij bouwt het bovendien licht om omdat de muzikale smaak intussen gewijzigd is. Zo wordt de te scherpe Cornet vervangen door een zachte Montre 8v, het klavier verplaatst naar de linkerzijkant en een pedaal toegevoegd. Na de eeuwwisseling volgt nogmaals een aanpassing. In 1923 vervangt orgelmaker Jules Anneessens volgens de smaak van die tijd nog eens 2 andere originele registers: de Fourniture wordt een Voix Céleste en de Trompet een Salicional. Hierdoor verdwijnt de typische eigenheid van het instrument.

De jaren nadien geraakt het orgel sterk in verval. Het wordt in 1985 gerestaureerd door orgelmaker Frans Loncke en zonen uit Zarren. Pastoor-orgeldeskundige F. Rotsaert treedt op als adviseur. Het orgel krijgt opnieuw zijn oorspronkelijke samenstelling met 7 registers (klankleuren) en 2 speelhulpen tremulant (bevende klank) en rossignol (imitatie van de nachtegaal). De oude pijpen worden met zorg hersteld, de verdwenen pijpen worden gereconstrueerd naar oud model. Een nieuw klavier (met 54 toetsen) wordt naar oude voorbeelden terug in de rugwand ingebouwd en het pedaal verdwijnt. De fraaie klank van het orgel komt terug. Mede dankzij de schitterende akoestiek van de éénbeukige kerk is dit instrument een pareltje voor het spelen en beluisteren van orgelmuziek. Het instrument telt 548 pijpen: hiervan zijn 14 pijpen in eik, de overige zijn gemaakt uit lood en tin.

Bij de restauratie worden ook de orgelkast en doksaalbalustrade hersteld. In een beschilderde band onderaan komt een opmerkelijke en unieke band met musicerende engeltjes. Vermoedelijk is de gehele kast oorspronkelijk op deze manier beschilderd. Ook de 2 engelenfiguren bovenaan de orgelkast zijn fraai houtsnijwerk. Het orgel bestaat uit een sobere klassieke viervoetskas uit grenenhout en is in eikimitatie beschilderd. Het front is ingedeeld in drie velden, waarvan de twee buitenste als vlakke torens zijn geprofileerd. Het eveneens vlakke tussenveld brengt een binding tot stand tussen de beide torens. Het bindingswerk, gesneden uit lindehout, dat de frontpijpen in de velden afsluit, is in draperievorm vervaardigd. Twee vergulde houten engelen bekronen het geheel.

De inwijding en het inspelen vindt plaats op zondag 15 september 1985. Na de restauratie wordt het instrument op 3 maart 1986 beschermd als monument. Sindsdien is er een jaarlijks onderhoud en wordt het instrument telkens gestemd.

Het ontstaan van de kerk in Ramskapelle is onduidelijk. De westtoren is deels te dateren in de 13de of 14de eeuw. Het kerkgebouw wordt met uitzondering van de toren opnieuw opgericht in het laatste kwart van de 16de eeuw na vernielingen tijdens de godsdiensttroebelen. Er volgt een grondige wederopbouw van de kerk in 1634-1635. De doopkapel links van de ingang dateert uit 1716, het jaar dat ook aan de kerkbeuken wordt gewerkt. In 1719 beschadigt een neervallend kruis het dak van de kerk. Het dak en de torennaald worden hersteld. Er volgen opnieuw herstellingswerken aan de torenspits in 1751. In 1762 wordt de zonnewijzer geplaatst.

De kerkfabriek krijgt in 1859 de toestemming om een nieuwe neogotische kerk te bouwen (architect, provinciaal bouwmeester P. Buyck), met behoud van de oude toren. De muren van de te klein geworden kerk zijn verrot en het dak kan niet meer hersteld worden. De nieuwe neogotisch getinte kerk wordt opgetrokken in 1863-1864, enkel de oude westtoren blijft bewaard.

Voetnoot

1 Kerk met ommegang en kapelletjes beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 30.10.1985 .

2 Beschermd als monument bij M.B. van 30.06.1986.

 

 


omd-nederland logo-omd-vl-zwart-100x100

Programma voor de Zwinstreek

Open Monumentendag 2012

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 8 september 2012
Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 9 september 2012



Open Monumentendag Knokke-Heist

Overzicht
Orgel- en beiaardtocht
Sint-Antonius Abtkerk - Heist
Museum Sincfala - Heist
Sint-Magaretakerk - Knokke
Atelier Luc Peire - Knokke
Performance: Verticaal ritme - Knokke
deKunstacademie - Knokke
Evocatie: Tableau vivant de Knocke
Kalfmolen - Knokke
Tentoonstelling 40 jaar Knocke is Hier
Sint-Vincentiuskerk - Ramskapelle
Molen van Callant - Ramskapelle
For Freedom Museum - Ramskapelle
Sint-Niklaaskerk - Westkapelle

 

OMD Zwinstreek Nederland
(8 september)

Gemeente Sluis

OMD Zwinstreek Vlaanderen
(9 september)

Gemeente Damme
Gemeente Maldegem
Gemeente Sint-Laureins


Praktische info

Gratis touristisch treintje (Uurrooster)

icon_facebook Volg ons via Facebook

 



Algemeen overzicht
 

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland





Naar startpagina - Open Monumentendag Knokke-Heist