HomeTentoonstellingenTentoonstellingen 2012Boterhammen met zand. Vakantiekolonies aan de Oostkust - Zaterdag 30 juni 2012 tot en met zondag 20 januari 2013

nlfrdeen

 

Ontdek Félicien Rops, Constant Permeke, Floris Jespers, Paul Baum, Jan Verhas, Alfred Verwee, Emmanuel Viérin en 100 andere kunstenaars uit de opmerkelijke periode 1880-1940. Op de tentoonstelling in Knokke-Heist van 20 oktober 2012 tot 13 januari 2013 tonen meer dan 250 schilderijen het unieke tijdsbeeld van groeiende en bloeiende badplaatsen en een hinterland vol groen en rust.

ttkunstenaars-208-hm-20120305_029-lores

Knokke-Heist is sinds 1880 gegroeid van twee kustdorpen en twee polderdorpen tot een kunstminnende kwalitatieve badplaats met een hoog lifestyle gehalte. Schilders vonden van bij het begin van het impressionisme schoonheid en rust aan zee, in de onmetelijke duinvlakten en in de aangrenzende polderweiden. Het landschap aan de Oostkust was voor velen een nieuwe inspiratiebron. Maar wat hen vooral in vervoering bracht was het speciale ‘licht’ dat er heerste.

Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling ‘Impressionisten in Knocke & Heyst, 1870-1914’ met 12.500 bezoekers in 2 maanden tijd, komen ditmaal meer dan 100 ‘nieuwe’ kunstenaars aan bod met meer dan 250 werken. Zij zetten tussen 1880 en 1940 hun schildersezels neer in ‘Knocke en Heyst’ en omgeving. De tentoongestelde schilderijen schetsen een juist beeld van de periode 1880 tot en met het interbellum. We zien ook duidelijk naast het impressionisme nieuwe kunstuitingen, een verandering in stijl, een zoeken naar andere expressiemogelijkheden.

video-atelier-naar-kust‘Van het atelier naar de kust’ toont een stuk lokale geschiedenis met een bovenlokale betekenis, weergegeven in verf en kleur. Hoofdmoot van de retrospectieve tentoonstelling zijn de doeken van grote kunstenaars. Zij alleen maken niet het totale pakket uit. Ook de minder bekende schilders van dezelfde generatie zijn erg belangrijk in de kunstwereld om en rond Knokke en Heist. Zij waren evenzeer vakmensen die de kunst met liefde en overgave beoefenden die hoogstaand artistiek werk leverden en verdienen ook een plaats in deze overzichtstentoonstelling.

De collectie bestaat uit werk van ondermeer de Belgische kunstenaars Louis Artan, Pierre Bayaux, Frans Binjé, Anna Boch, Door Boerewaard, René Clarot, Franz Courtens, Henri De Braekeleer, Willem Delsaux, René Depauw, Albert Devos, Lucien Frank, Jean Gouweloos, Gerard Hermans, Modeste Huys, Floris Jespers, Louis Ludwig, Marguerite Mommen-Ithier, Paul en Jean Parmentier, Constant Permeke, Félicien Rops, Jacques Rosseels, Henri Van der Hecht, Emile Van Doren, Ernest Van Panhuysen, Theo Van Rysselberghe, Médard Verburgh, Piet Verhaert, Jan Verhas, Isidore Verheyden, Alfred Verwee, Emmanuel Viérin en H.V. Wolvens, de Duitsers Erich Wessel en Paul Baum, en de Oostenrijker Karl Mediz.

Een rijk geïllustreerd boek
Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een uitvoerig boek over de kunstenaars die in Knokke en Heist verbleven. De inhoud van het boek bestaat uit 12 uitgebreide artikelen over de belangrijkste schilders, een catalogus met alle tentoongestelde werken en de biografieën van meer dan 300 kunstenaars die ooit aan de Belgische Oostkust schilderden. Het werk is rijk geïllustreerd met zeldzaam fotomateriaal en documenten, die de schilders nader belichten. Een productie van Stichting Kunstboek in een Nederlandstalige en een Franstalige uitgave.


Praktische informatie
Van zaterdag 20 oktober 2012 tot en met zondag 13 januari 2013
Elke dag open: 10.00 – 19.00
Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, B-8300 Knokke-Heist

Toegangsprijs
Volw.: € 5,00 | Kortingen en groepen: € 3,00 | -12 gratis

Rondleidingen
op aanvraag (NL/FR):+32 (0)50 530 730 – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Bereikbaarheid
Op 500 meter treinstation Knokke en eindhalte Knokke Kusttram

Voor overnachting (inlichtingen en reservaties)
Toerisme Knokke-Heist: +32 (0)50 630 380 – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.www.knokke-heist.info

Organisatie
Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, B-8300 Knokke-Heist