HomeTentoonstellingenTentoonstellingen 2018Tentoonstelling - "Visserskoppen vertellen" - 1 juli tot 25 november 2018

KH SINCFALA Visserkoppenx186

Op de expo ‘Visserskoppen vertellen’ kunt u portretten van vissers en hun vrouwen bewonderen. Naast tientallen portretten kun je via virtual reality ism Omni-C het leven van de visser aan de lijve ondervinden. Je doet dit niet alleen want Belgisch acteur, regisseur en muzikant Wim Willaert begeleidt je tijdens deze topervaring. Het topstuk in de tentoonstelling is een prachtige visserskop van Gustave van de Woestijne.

Voor de actuele portretten werd een artistiek project uitgewerkt met MAAK en het seniorenontmoetingscentrum de Vierbote. Leerlingen die teken- en schilderles volgen, portretteerden een tiental Heistse vissers op rust en hun partners. De cursisten legden zich toe op de hoofden van de vissers met hun typische visserspet of zuidwester. Enkelen werden nadien geïnterviewd zodat zij vandaag de bezoekers hun levensverhaal kunnen vertellen. Zo zegt Hubert Meyers alias Prut dat je de beste slag 's nachts moet slaan als visser. Maar je leert ook de Haaiekoker kennen of waarom Kluts het nummer 67 op zijn hand had laten tatoeëren.

Het is niet de eerste maal dat de Heistse visser model staat. In 1885 tekende de fransman Edgard Auguin verschillende Heistse zeelui en hun families. In 1938 bracht René De Pauw Heistse vissers en hun leven in somber koloriet tot leven. In 1946 heeft Jef Leysen tijdens z’n legerdienst talrijke visserskoppen getekend. Tussen 1946 en 1988 fotografeerde scheepsmachinist Pierre ‘Kodak’ Meyers menig vissers aan boord. In 2008 bracht kunstfotograaf Stephan Vanfleteren vissers van de hele Belgische kust in beeld. En in 2018 heeft de Kneistse visser Pedro Rappé, met oog voor detail en de nieuwste hogeresolutiecamera’s, vissers op zee vereeuwigd. Het is ook Pedro die het vandaag mogelijk heeft gemaakt dat we met Virtual Reality het leven aan boord kunnen ervaren.

Wanneer? Van 1 juli tot 25 november 2018 - 10:00-12:00 en 14:00-17:30 uur - Toegang gratis