Te gast bij Peter Callant

André Desmidt

2021 01 22 162704In het kader van onze reeks over Heistenaars met een heel bijzondere carrière waren we te gast bij de sportiefste verzekeringsmakelaar van het land. Wij werden ontvangen op zijn riant domein in Oostkamp.

Volgens VOKA schrijft Heistenaar Peter Callant geschiedenis vanuit zijn kasteeldomein in Oostkamp. Ruim 25 jaar na de opstart is zijn bedrijf doorgegroeid naar de absolute top van de onafhankelijke verzekeringsmakelaars in België. Peter Callant wordt omschreven als een man met een visie, een strategie, een droom en uitgesproken kernwaarden.

En eventjes waren wij klant bij Callant...

Familie

Zijn roots liggen in Heist waar grootvader Achiel (°1911) gehuwd met Strubbe Elisabeth (°1915), woonachtig op de Zeedijk (Heist West), niet minder dan 12 kinderen grootbracht.

Vader Achiel was aannemer grond- en wegenwerken en werkte in die hoedanigheid onder andere mee aan de aanleg van de Waalse autostrades.

2021 01 22 162719

2021 01 22 162734Centraal Achiel Callant en echtgenote Elizabeth Strubbe en staande van links naar rechts Danny, Ivan, Gilberte, Gilbert, Marie-Thérèse, Luc, Ludwina en Dirk. Kinderen vooraan Christine, Dominiek, Madeleine (Maddy) en Charlotte.

2021 01 22 162756Peter is de zoon van Gilbert Callant (°1940) en Vlïetinck Christiane (° 1943 en + 2000). Sinds zijn 14 jaar is hij opgegroeid in Duinbergen. Het gezin telde drie kinderen: Peter, Jan en Wim.

Vader en moeder

Vader Gilbert stond in het onderwijs en was leraar aan de vrije visserijschool te Heist. In 1981 startte hij de zaak MASSIVO in de Knokkestraat en dit tot 2008.

Moeder Christiane hielp een tijd in de ouderlijke zaak De Kleine Winst in de Knokkestraat om later voltijds huismoeder te zijn en later hulp in de meubel- en decoratiezaak MASSIVO.

Het gezin woonde aanvankelijk in Heist en Peter liep school bij de Zusters (kleuterklas) en lager onderwijs in het Sint-Jozefsinstituut (bij de broeders Xaverianen gekend als de frères).

2021 01 22 162809De gekende meubel- en decoratiezaak in de Knokkestraat 20 (nu Toerisme en Vishandel Depaepe

De kleuterjaren...

2021 01 22 162822Op stap op de Zeedijk met mama en papa

Peter groeide op zoals zijn leeftijdsgenoten en was toen nog niet de wonderboy van nu. Hij was niet aangesloten bij een of andere vereniging hoewel hij het leuk vond wat te basketten (niet in competitieverband) en te surfen op zee of in Laguna Beach.

Later liep hij zijn middelbare school te Brugge (Vrij Handelsinstituut).

Daarna Hogeschool boekhouding - accountancy en aansluitend avondonderwijs verzekeringen (nog 3 jaar). Zijn legerdienst deed hij in België (opleiding in Heverlee en dan Zeemacht Zeebrugge).

2021 01 22 162838Peter met broers Wim en Jan op de Zeedijk

Text BoxPeter huwde met Nele David en uit dit huwelijk heeft hij twee kinderen Lucas en Louise.

Professioneel

Reeds tijdens zijn legerdienst hield Peter zich bezig met verzekeringen, vooral in de maritieme sector. Voor zijn legerdienst koos hij voor België en kreeg opleiding in Heverlee en daarna bij de Zeemacht in Zeebrugge.

Zijn eerste kantoor opent hij in 1991 in de Bondgenotenlaan 8 het ouderlijke huis van moeder Christiane waar nu nog steeds het kantoor Fintro gevestigd is. Een verzekeringskantoor voor voornamelijk haven gebonden bedrijven.

Door een reeks overnames kon hij zijn zaak uitbreiden. Zo nam hij het gekende kantoor van Mare Baillyu over.

Van opleiding is Peter boekhouder maar we zien een evolutie door de jaren heen van boekhouding (er is nog een klein kantoor in Heist) naar verzekeringen. Voor de groep Callant is dit een kernactiviteit.

Een hele evolutie van Metropolitan Bank naar Krediet aan de Nijverheid naar Fintro.

Zeer belangrijk moment was 1997 met de overname van de portefeuille Westflandria.

2021 01 22 162852Op de foto Peter met zijn levenspartner Stephanie Scheidweiler

Tien jaar terug belandde hij zo in Antwerpen en momenteel heeft hij vestigingen in Heist, Oostkamp, Antwerpen, Geel en Tongeren.

2021 01 22 162907Callant deed dus in het verleden een ganse reeks overnames en investeerde vooral vrij fors in human resources, marketing en IT. Callant staat sterk in een aantal niches zoals de visserij, transport, sport, bouw, garages...

Bij het grote publiek is Callant vooral bekend met zijn nieuwste product de online verzekering fietsomnium.be

In totaal heeft hij momenteel 119 personeelsleden.

Zoals eerder aangestipt focuste Peter zich aanvankelijk op het maritieme gebeuren wat logisch was gezien de nabijheid van Zeebrugge. Maar er kwam spoedig een horizontverruiming. Vandaag noemt hij zich uniek en innovatief. Door gestadige schaalvergroting liet hij de periode van particuliere makelaar achter zich en momenteel beschikt hij oer een team specialisten in aansprakelijkheid, bouw, transport, maritiem, medische beroepen, levensverzekeringen...

Dank zij de sportsponsoring kreeg hij grote naambekendheid en eens men in de (positieve) kijker loopt krijgt men supplementaire aandacht.

2021 01 22 162921Zo won hij niet alleen de Brugse Beer maar werd hij ook twee maal genomineerd voor de Insurance Personality Award.

Hij werd Ondernemer van het Jaar.

Of hij nog wil groeien ? Peter laat niet in zijn kaarten kijken maar geeft wel mee dat hij niet de grootste maar wel de beste wil zijn.

Momenteel verzekert de groep ongeveer 40.000 particuliere klanten aangevuld met honderden KMO's en enkele beursgenoteerde bedrijven.
Page Break

Ze staan bekend als de digitaalste en de sportiefste makelaar.

Dit laatst is niet te verwonderen gelet op de ruime sponsoring aan de diverse sportorganisaties en natuurlijk ook gelet op het persoonlijk engagement en sportieve inzet.

Peter nam drie maal deel aan de Iron Man. Twee maal in Roth en één maal Barcelona. Begeleiding Luc Van Lierde.

We kunnen Peter Callant best omschrijven als een waardegedreven makelaar die vanuit gelukkig medewerkers uitstekend presteert, onderneemt en innoveert.

2021 01 22 162932Bij het ter perse gaan vernemen we op de valreep de aankoop van de Oostende eerste klasse voetbalclub KVO door Peter Callant van Mare Coucke. Proficiat!!!

************

OPROEP

Voor het volgende boek van stadsgenoot Georges De Vent zijn we nog op zoek naar informatie over:

  • De ambulante ijsjesverkopers in Heist-Duinbergen (namen en foto's)
  • De redders tijdens de zomer in Heist-Duinbergen
  • Commerciële activiteiten op de Zeedijk en het strand tijdens de zomer (dans, confetti, bloemenstoet... en de baigneurs.

Te gast bij Peter Callant

André Desmidt

Heyst Leeft
2018
01
004-009
BV
2023-06-19 14:49:21